Arhetip-O Fateta a Intregului-Leader-ul

Fiecare dintre noi deținem energie, forța de viață dăruită de divinitate. Felul în care o exprimăm și utilizăm contează și, în funcție de aceasta, viața noastră și a celorlalți se poate transforma într-un miracol pe pământ.

Cunoașterea de sine și ridicarea conștiinței devine astfel o necesitate pentru a ne alchimiza și a ne șlefui viziunea prin care privim existența.

Tiparele arhetipale aduc mai mult lumină și înțelegere comportamentului uman. Privite într-o ordine au sens și te pot ajuta să realizezi unde te afli și unde este necesar să ajungi.

De ce ar fi necesar să ajungem undeva?

Pentru că.. viața înseamnă evoluție, iar deplasarea indiferent de viteza pașilor este progres, transformare, dezvoltare!

Viața trebuie să-și urmeze cursul firesc, adică să evolueze și de aceea te invit să-ți folosești energia vitală ce-ți animă avatarul și să te desăvârșești!


Acest articol face parte dintr-o serie de 12 postări, prezentându-ți cele 12 arhetipuri moderne observate și detaliate de Caroline Myss în cartea sa “Arhetipuri”.

Până acum am trecut în revistă:

 1. Artistul/a
 2. Sportivul/a
 3. Căutătorul Spiritual
 4. Intelectualul/a
 5. Persoana care Poartă de Grijă
 6. Susținătorul/area
 7. Pasionata/ul de modă
 8. Rebelul/a

Al nouălea arhetip este cel al Leader-ului, Directorului executiv, Rege/ Regină – un arhetip ce datează de când ființele umane au început să se organizeze conform unor roluri ierarhice. Leader-ul combină forța nobilă cu înţelegereal actuală a conceptului de putere în domeniul afacerilor și finanțelor.

 • Istoria Marii Britanii a cunoscut trei regine: Elisabeta I, Victoria și Elisabeta a II-a în prezent. Imperiul britanic a atins apogeul sub domnia reginei Victoria.
 • Eleganța victoriană s-a transmis într-un mod subtil femeilor din prezent, în sufletul cărora acționează o Regină puternică.
 • Reginele sunt atrase de haine elegante, bijuterii de calitate și restaurante rafinate.  

Misiunea acestui arhetip este de a învăța să fie răspunzător/oare pentru starea de bine a celorlalți.

Puterea celui care se află în fruntea oamenilor, indiferent de domeniul de expertiză, nu este personală, ci de “Împrumut”, acordată de către cei pe care îi conduce. Provocarea este să învingi ispita de a-ți folosi puterea cu care ai fost investit/ă în folos personal – uz de putere. De aceea, o funcție importantă și mai ales de conducere te provoacă să ai în vedere: vanitatea, sentimentul de îndreptățire, narcisismul și dorința de a abuza de funcție în folosul personal.

Leaderul autentic este carismatic, cu o personalitate care impune respect, dar care este foarte conștient de responsabilitatea pe care o are față de ceilalți, fiind motivat de dorința de a mări stare de bine a tuturor celor din jurul său. Chiar și rolul de Mamă este o poziție privilegiată – pentru că ești cea pe care familia contează, pentru a primi iubire și sfaturi.

Cele mai minunate calități sunt asociate regalității: bunăvoința, generozitatea, compasiunea și puterea de a înfăptui lucruri, pentru oamenii care nu le pot face singuri.

Provocarea specifică – să descopere, identifice o cauză sau mai multe în care merită să-și investească puterea și influența. Leaderii, regii, reginele au nevoie de regate, fiind un arhetip public, nu unul retras.

Toți leaderii vor să-și exercite puterea și să schimbe ceva în lume, prin urmare este esențial să-și investească energia și pasiunea în ceva care este important.

Dacă ai acest arhetip în structura ADN-ului tău, atunci te-ai născut pentru a-ți manifesta creativitatea în lume. Dacă nu găsești sau creezi o cauză semnificativă, de orice natură, vei intra în conflict cu tine și cu ceilalți. Dacă ai “sânge albastru”- te atrag puterea, stilul de viață aristocratic și ritualurile care simbolizează autoritatea.

Găsește-ţi cauza și oferă tot, pentru a ajuta cât mai mulți oameni!

Lecția universală: să facă diferența dintre puterea autentică și cea iluzorie.

De ce?!

Pentru că societatea din zilele noastre este obsedată de toate formele de putere: bani, poziție socială, autoritate, influență, faimă, puterea de a distruge, puterea de a salva, puterea de a schimba în bine viața celorlalți.

Puterea provenită dintr-o sursă exterioară e iluzorie și trecătoare și doar puterea interioară este autentică și eternă.

Frica cea mai mare a celor puternici este să ajungă neputincioși, asta pentru că nu au descoperit puterea interioară – calea inimii ce se închină divinității. Atunci când ajungi să cunoști că ești susținut, iubit, ajutat de grația divină, această frică este absorbită de lumină.

Alege să slujești Adevărul și să conduci oamenii în acea direcție și alegerile pe care le vei lua astfel, îți vor consolida independența și puterea interioară.

Harul definitoriu – Generozitatea – răspunsul instinctiv la nevoile altora. A-i ajutat pe ceilalți cu orice poți: hrană, susținere, vorbă bună, înțelegere, înseamnă a dărui cu generozitate din potențialul infinit al spiritului divin cu care ne-am întrupat.

Cele mai extraordinare acte de generozitate sunt cele care le  dau celorlalți puterea de a-și realiza potențialul.

Generozitatea este piatra prin care asfaltezi drumul spre inimă, spre compasiune.
Doar oferind poți obține, doar oferind!

Umbra – compromiterea integrității pentru păstrarea tronului.

Când frica de a-ți pierde tronul ți-a înnegrit sufletu l- ai primit semnalul de alarmă care-ți spune că slujești puterii iluzorii și nu celei autentice. Caută lumina și slujba în folosul celorlalți pentru a ieși din beznă.

Puterea câștigată prin compromiterea integrității e iluzorie – ușor de pierdut și nu merită niciodată efortul sau degradarea necesare obținerii ei.

Poveste/ Mit: părerea că pentru a obține o funcție importantă pe scena lumii, o femeie este forțată să renunțe, într-o oarecare măsură, la latura feminină a vieții – căsătorie, parteneriat și maternitate.

Obținerea echilibrului este o provocare – păstrarea feminității, concomitent cu folosirea a ceea ce sunt considerate a fi calități masculine ale puterii: să fii directă, o negociatoare și dispusă să-ți asumi anumite riscuri financiare.

Provocarea legată de stilul de viață – Acest arhetip se confruntă cu provocarea de a ști când și cum să-și lase deoparte puterea și de aceea uneori îi poate fi foarte greu să ajungă acasă, să se relaxeze și să intre în rolul de partener egal. Să-ți dai jos coroana și să redevii X, Y, Z în relațiile personale. Acest lucru implică să fii de acord cu cooperarea, compromisul și sprijinul reciproc, fie că e vorba de un partener, membrii familiei sau prieteni.

Ai acest arhetip dacă:

 • faci ca lucrurile să devină realitate pentru alți oameni.
 • reușești să întărești puterea de sine a celorlalți
 • ești direct/ă și spui oamenilor ce aștepți de la ei
 • îți investești energia, creativitatea, integritatea în cauze importante
 • îți folosești influența pentru a produce o schimbare în viața celorlalți
 • îi poți intimida (fără să vrei) pe oamenii care încearcă să se apropie de tine
 • oriunde te-ai afla, ești în centrul atenției fără nici un efort
 • preiei controlul asupra situațiilor, pentru a obține rezultate optime.

În încheiere, îți prezint o listă a lucrurilor care te vor pune în contact cu latura ta spirituală, dezvoltând pe deplin arhetipul respectiv:

 • fii mentorul cuiva – ajută-i pe ceilalți să se dezvolte și să-și întărească puterea de sine.
 • canalizează-ți energia și creativitatea într-o activitate, creează-ți astfel un regat asupra căruia să-ți poți pune amprenta.
 • jocurile de putere te seacă de energie, dar ajutarea celorlalți îți umple rezervorul.
 • aranjează-ți castelul- fiind meticulos în privința detaliilor, acest arhetip, își tratează oaspeții regește.
 • cultivă-ți încrederea de sine
 • construiește-ți relații apropiate, care oferă sprijin reciproc
 • creează parteneriate între egali
 • pune-ți integritatea pe primul loc
 • folosește-ți puterea și calitățile pentru a-i ajuta pe ceilalți
 • dezvoltă-ți smerenia
 • fii generos/oasă
 • nu căuta puterea iluzorie – banii și poziția socială pot dispărea într-o clipă.
 • nu bârfi și nu ceda în fața invidiei și a defăimării
 • nu te complace în jocurile de putere
 • nu-ţi compromite integritatea

Puterea care te-a încoronat ca Leader/Rege/Regină este capacitatea ta de a le îmbunătăți viața celor din jurul tău, datorită generozității tale. Indiferent de domeniul pe care alegi să-l conduci, cu smerenie, generozitate și integritate poți construi lucruri mărețe.

Leader-ul înseamnă schimbare, evoluție în viața celorlalți!

Fii un leader, nu un dictator! Fii generos, altruist și integru! Fii tu!

Cu respect,
A ta,
Oli!

Sursă foto1, foto2, foto3, foto4. 

Lasa un raspuns/comentariu