Din intelepciunea Maestrilor Zen

RO: Am intenționat ca articolul de joi să fie o completare a celui de marți. Să întăresc printr-o poveste, un exercițiu, cele prezentate în postarea proiectului “Spiritualitate pentru toți”.

Mi-a rămas în minte o poveste cu tâlc extrasă din cartea “Din înțelepciunea maeștrilor Zen” de Irmgard Schloegl și cred că este momentul potrivit pentru a ți-o împărtăși:

“Doi călugări aflați în pelerinaj au ajuns pe malul unui râu. Aici se afla o fată frumos îmbrăcată, care stătea nehotărâtă pe mal, căci apa era adâncă și ea nu dorea să își strice hainele. Fără să stea mult pe gânduri, unul dintre călugări a luat-o în spate, a traversat-o râul și a pus-o la pământ pe malul opus, perfect uscată.

Apoi cei doi călugări și-au văzut de drum. După aproximativ o oră, cel de-al doilea călugăr a început să îl critice pe primul:

-Nu mi se pare normal să atingi o femeie. Acest lucru contravine regulilor a căror respectare ne-am asumat-o. Cum ai putut să încalci legământul călugăriei?

Primul călugăr și-a continuat în tăcere drumul. După o vreme, a spus:

Eu am lăsat-o pe fată pe malul opus al râului. Tu de ce continui să o duci în cârcă?”

Cam fix așa stă treaba cu ceea ce trăim: nu evenimentul în sine ne consumă, ci energia pe care alegem să o pierdem în a trăi la nesfârșit acea întâmplare. Când cărăm morții în spate mulți ani la rând, doar pentru că nu avem curajul să-i dăm jos. Să lăsăm întâmplările trecute în trecut, acolo unde le este locul.

De fiecare dată când mintea mi se agață de un punct, această poveste îmi revine în minte și îmi spun că este timpul și cazul să nu-l mai car în spate și să renunț la acest tipar de a răscoli lucrurile trecute. Dacă nu sunt împăcată cu ce am spus, acționat – evaluez situația și aleg o modalitate prin care să ajung la pace cu mine însămi.

Pe mine această poveste m-a ajutat enorm să fiu conștientă că a căra trecutul îngreunându-ne călătoria este doar o alegere personală. Și că suferința provine fix din această decizie!

Lasă trecutul pe loc și bucură-te de prezent!

~Gloria in Excelsis Deo!~

Photo.

Lasa un raspuns/comentariu